Fototävling

Samarbete mellan RIAN designmuseet och Falkenbergs fotoklubb.

På elskåpen runt om i Falkenbergs innerstad hittar Du bilder från förr. Tidsdokument över stadsmiljön. De flesta bilder finns på platsen de visar, andra bilder sitter på skåp i närområdet av det de visar. Har Du inte noterat det redan föreslår vi en vandring genom staden för att titta på elskåp. Det är dessutom så att ytterligare några elskåp inom kort kommer prydas med bilder från förr.

Elskåp med bild. Foto: Rian
Elskåp med bild. Foto från Rian designmuseum.

Nu vill vi med en fototävling skapa nutida dokumentation. I samband med Arkivens dag och föreläsningar om och visning av arbetet med digitala bildarkiv på Rian lördag den 12 november kl utlyser vi därför en fototävling.

Välj ut tre platser i staden som finns dokumenterade på elskåpen och ta bilder som speglar platsen idag.

Du kan lämna två bilder från varje plats. Totalt 6 bilder. Utöver dina tävlingsbilder bifogar Du referensbilder på de elskåp Du valt som förlaga.

  • Vad dominerar platsen idag? 
  • Vad präglar platsen idag? 
  • Hur används platsen idag?
  • Har platsen någon särskild funktion idag?

Bilderna kan vara tagna under hela 2022 så Du kan lämna bilder Du redan har, förutsatt att de matchar bilder som finns på elskåpen. Kanske är det någon händelse under året som kan knytas till platsen. Bilderna ska följas av en referensbild på respektive elskåp så vi säkert vet vilken förlaga Du valt.

Sista dag för inlämning är 2022-12-31. Så Du har fortfarande möjligheter att ta nya bilder. Du kan tävla med bilder från kamera eller mobiltelefon.

Bilderna som Du vill tävla med skickar Du till jury@falkenbergsfotoklubb.se 

Skriv ”Tävling elskåp” i ämnesraden. Bifoga sedan dina bilder samt skriv kontaktuppgifter i texten: Namn, adress, e-post, telefonnummer.

Själva tävlingen kommer bedömas och avgöras av Falkenbergs fotoklubbs jurygrupp.

Bilderna och resultatet av tävlingen kommer visas/ställas ut i Kuben, stadshuset, under februari 2023. Priser delas ut vid vernissage i form av presentkort. 1a, 2a, 3e pris.

Bilder från tävlingen kommer att sparas av Rian som ett tidsdokument. Genom att lämna bilden till tävling ger Du också rätten till att bilden införlivas med Rians fotosamling och publiceras på Digitalt Museum. Bilder kan även visas på och kopplas till museets Instagram- och Facebookkonton. Vid eventuell publicering kommer bilden alltid följas av fotografens namn. Bilden kommer inte lämnas till kommersiell användning. Vid sådan förfrågan vidarebefordras kontakten och frågan till fotografen. Självklart äger Du själv fortfarande bilden och bildens användning i övrigt.

Om ”manipulation”:

Det är inte tillåtet att ta bort oönskade ingående delar av bilden eller lägga till delar till bilden som inte ingick i exponeringen. Alltså att ta bort en person, bil, burk i bilden eller lägga dit något, med hjälp av efterbehandling av bilden. Bilden ska visa miljön i exponeringsögonblicket.

Här finns elskåp med bilder. Klicka på bilden för större version.